Kookboek

Vietnamese dipsaus (nuoc cham chay)

bijgerecht

saus

vegan

300 ml

10 minuten

Ingrediƫnten

  • 50 ml rijstazijn
  • 120 ml water
  • 35 g rietsuiker
  • 2 tenen knoflook
  • 2 Thaise chilipeper
  • 1 Spaanse peper
  • 50 ml sojasaus
  • 30 ml limoensap

Stappen

  1. Stap 1

    Breng water en rijstazijn aan de kook, en laat 10 sec koken. Zet het vuur uit en laat 5 min afkoelen. Voeg sojasaus en limoensap toe.

  2. Stap 2

    Stamp knoflook, suiker en beide soorten pepers (de Spaanse peper is optioneel) in de vijzel. Je kan het ook in een kleine blender mengen. Meng door de vloeibare ingrediƫnten.

  3. Stap 3

    Proef en voeg eventueel zout, suiker en/ of chilipeper naar smaak toe. De saus is minstens een week houdbaar in de koelkast (waarschijnlijk veel langer).