Kookboek

Spinaziequiche

hoofdgerecht

hartige taart

vegan

6-8 personen

75 minuten

Ingrediƫnten

  • 30 cm deeg voor hartige taart
  • 375 g tofu
  • 4 takjes basilicum
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 el mosterd
  • 1 tl komijn
  • 2 el edelgistvlokken
  • peper
  • 1 tl tijm
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g paddestoelen
  • 250 g spinazie
  • 3 el zongedroogde tomaten
  • cherrytomaten
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el pijnboompitten

Stappen

  1. Stap 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Stap 2

    Knijp het vocht uit de tofu.

  3. Stap 3

    Pureer in een blender of keukenmachine de tofu met de basilicum, azijn, mosterd, komijn, edelgistvlokken, witte peper en tijm tot het een gladde, stevige puree is. Als het brokkelig blijft kan je er wat extra vocht aan toevoegen (nog wat extra azijn, water of sojamelk).

  4. Stap 4

    Haal het taartdeeg een kwartier van te voren uit de koelkast en rol het met het bakpapier uit over een quiche- of taartvorm met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

  5. Stap 5

    Snij de ui en de knoflook fijn. Snij de paddestoelen in plakjes en snij de zongedroogde tomaten in reepjes. Verwarm een wok- of koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens de paddestoelen toe en bak nog 3 minuten mee. Voeg de spinazie toe en bak een paar minuten mee tot het is geslonken en roer er op het laatst de reepjes zongedroogde tomaat door.

  6. Stap 6

    Uit de paddestoelen en spinazie komt veel vocht, dit wil je niet in je quiche want dan wordt de bodem zompig. Laat het spinaziemengsel daarom uitlekken in een vergiet. Druk het vocht er goed uit.

  7. Stap 7

    Roer het spinaziemengsel door het tofumengsel en giet in de quichevorm. Maak het glad met de achterkant van een lepel en garneer met gehalveerde cherrytomaatjes (met de snijkant naar boven). Strooi er het gerookt paprikapoeder over.

  8. Stap 8

    Zet de quiche in de voorverwarmde oven voor 45 minuten. De pijnboompitten ongeveer 10 minuten voordat de quiche klaar is over de quiche strooien.