Kookboek

Larb van tofoe en citroengras

origineel Anna Jones

hoofdgerecht

rijst

vegan

4 personen

1 uur

Ingrediënten

  • 300 g tofoe
  • 300 g kleefrijst
  • 5 el zonnebloemolie
  • 300 g bloemkool
  • 3 limoenen
  • 3 el sojasaus
  • 3 el vegetarische vissaus
  • 2 tl thaise chilisaus
  • 3 el ahornsiroop
  • 2 lange sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 duim gember
  • 3 limoenbladeren
  • 2 stengels citroengras
  • 2 Thaise rode chilipepers
  • klein bosje koriander
  • paar takjes munt
  • knapperige sla

Stappen

  1. Stap 1

    Rasp de tofoe en verdeel deze in één laag over een schone theedoek of twee stukken keukenpapier. Dek hem af met nog meer keukenpapier en plaats er een gewicht op. Laat dit 15 minuten staan.

  2. Stap 2

    Kook de rijst voor bij de lab. Doe de kleefrijst in een pan met deksel en voeg 300 ml koud water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten pruttelen tot het water is opgenomen. Draai het vuur uit en laat de pan afgedekt staan terwijl je verder gaat met de rest.

  3. Stap 3

    Verhit de helft van de olie op hoog vuur in een grote koekenpan. Voeg de tofoe en bloemkool toe en bak die 10-12 minuten tot het mengsel goudbruin en krokant is. Roer om de paar minuten. Doe het mengsel in een kom en zet het apart.

  4. Stap 4

    Meng intussen de ingrediënten voor de dressing in een kom: sap van de limoenen, sojasaus, vegetarische vissaus, Thaise chilisaus en ahornsiroop. Zet de kom apart.

  5. Stap 5

    Snij de sjalotten in dunne ringen. Snij de knoflook fijn. Rasp de gember. Snij de limoenbladeren in zeer dunnen repen. Verwijder de buitenste bladeren van de stengels citroengras, kneus deze en hak deze zeer fijn.

  6. Stap 6

    Giet de resterende olie in de koekenpan en draai het vuur op halfhoog. Bak de sjalotten, knoflook, gember, limoenbladeren, het citroengras en de Thaise chilipepers in 5 minuten zacht. Doe de tofoe weer in de pan en roer de helft van de dressing erdoor. Bak het mengsel nog een paar minuten tot alles bruin en gekaramelliseerd is. Roer van het vuur de koriander en munt erdoor, en houd een handvol achter voor erop.

  7. Stap 7

    Serveer het mengsel op blaadjes sla met veel kleefrijst. Strooi de resterende kruiden en dressing erover.