Kookboek

Gekarameliseerde-knoflooktaart

origineel Yotam Ottolenghi

hoofdgerecht

hartige taart

vegetarisch

8 personen

2 uur

Ingrediënten

  • 375g bladerdeeg
  • 3 bollen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2,2 dl water
  • ¾ el kristalsuiker
  • 1 tl fijngehakte rozemarijn
  • 1 tl gehakte tijm
  • 120 g romige geitenkaas
  • 120 g harde geitenkaas
  • 2 ei
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl crème fraîche
  • zout
  • peper

Stappen

  1. Stap 1

    Zet een ondiepe taartvorm met losse bodem van 28cm doorsnee klaar. Rol het deeg uit tot een cirkel die zo groot is dat u er de bodem en de wand van de vorm mee kunnen bekleden waarbij het deeg iets boven de rand komt. Bekleed de vorm met het deeg, leg er een stuk bakpapier in en vul hem met porseleinen bakerwten. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.

  2. Stap 2

    Verhit de oven tot 180 ℃. Zet de taartvorm in de oven en bak hem 20 minuten blind. Haal de bakerwten en het bakpapier eruit en bak de bodem in nog 5-10 minuten goudbruin. Neem de vorm eruit, maar laat de oven aan.

  3. Stap 3

    Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng het aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten; giet ze af.

  4. Stap 4

    Droog de pan af, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 minuten op hoog vuur.

  5. Stap 5

    Voeg de balsamico en het water toe en breng het aan de kook; laat de knoflook 10 minuten zachtjes pruttelen.

  6. Stap 6

    Roer de suiker, rozemarijn, gehakte tijm en ¼ theelepel zout door de vloeistof. Laat het geheel nog 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt. Zet ze opzij.

  7. Stap 7

    Breek beide soorten kaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. Klop in een maatbeker eieren, beide soorten room, ½ theelepel zout en peper door elkaar. Giet dit over de taartvulling om de gaatjes te vullen; kaas en knoflook moeten nog zichtbaar zijn.

  8. Stap 8

    Schakel de over terug naar 160 ℃ en zet de taart erin. Bak hem 35-45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Haal hem uit de vorm, snijd de bladerdeegrand eventueel glad af, leg wat toefjes tijm op de taart en dien hem warm op (u kunt hem goed opwarmen!) met een knapperige salade.