Kookboek

Aardappelcantharel-gratin

origineel Onbekend

hoofdgerecht

aardappel

vegetarisch

4 personen

75 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 50 g belegen kaas
  • 250 g cantharellen
  • 1 el boter
  • 1 ui
  • ½ bosje bieslook
  • ½ bosje peterselie
  • 600 ml water
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • 2 el bloem
  • 200 ml slagroom
  • 1 groentebouillonblokje

Stappen

  1. Stap 1

    Laat de aardappels 20 minuten koken. Laat ze na het koken afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 ℃.

  2. Stap 2

    Rasp de kaas. Pel en snipper de ui. Hak de kruiden fijn.

  3. Stap 3

    Fruit de ui in de boter. Voeg de cantharellen toe en bak ze mee. Bestuif de cantharellen met de bloem. Roer 600 ml water, de slagroom en het bouillonblokje er doorheen. Breng de saus aan de kook en kook voor 5 minuten zachtjes door.

  4. Stap 4

    Roer de kruiden door de saus en breng op smaak met de nootmuskaat.

  5. Stap 5

    Snij de aardappels in plakjes en leg ze dakpansgewijs in een grote, ingevette ovenschaal. Giet daarbij over elke laag wat cantharellensaus. Bestrooi de gratin met kaas. Bak de gratin in 40 minuten in de oven.